Kruche piernikowe ciasteczka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    2 szt
  • cukier

    250 g
  • mąka pszenna

    750 g
  • miód

    250 g
  • masło

    250 g
  • proszek do pieczenia

    8 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczki
  • kakao

    25 g
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    25 g
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połowę cukru, miód i tłuszcz podgrzewamy w garnuszku do połączenia wszystkich składników. Masę odstawiamy do przestudzenia, mieszając raz na jakiś czas.
Pozostałą połowę cukru ubijamy na puszysta masę z jajkami.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki, następnie dodajemy do nich masę jajeczną i miodową. Wszystko dobrze wyrabiamy, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę dni.
Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na grubość około 5 mm, podsypując je odrobiną mąką. Foremkami wykrawamy ciasteczka, a następnie je stemplujemy. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy pierniczki około 10 minut. Spód powinien być podpieczony, a wierzch lekko uginać się pod palcem.
Po wystudzeniu pierniczki przechowuję w blaszanych puszkach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
patryska76 17.12.2013 17:55
Pyszne ciasteczka ;-)
sasanka 17.12.2013 15:47
ciasteczka jak z cukierni :)
Marta1986 17.12.2013 15:40
bardzo smaczne
Renata9 17.12.2013 14:46
pyszne ciasteczka
Konczi 17.12.2013 14:18
fajowe ciachunia
Megg 17.12.2013 13:55
super smaczne takie kruche ciasteczka
2milutka 17.12.2013 13:38
cudnie wyglądają..;)
iziona 17.12.2013 13:21
Piekne to prawda:)
eMMe 17.12.2013 13:13
Ale piękne ciasteczka!:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat