Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche paszteciki z mięsem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 20 dag
masło 12 dag
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku
smalec 1 łyżka
jajko 1 szt/do smarowania

Składniki na nadzienie

mięso 30 dag/pieczone
bułka czerstwa 1 szt.
cebula biała 1 szt
tłuszcz 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche paszteciki z mięsem

Kroki postępowania

1
Wykonanie nadzienia:
Mięso zmielić z namoczoną odciśniętą bułką, połączyć z usmażoną na tłuszczu cebulą, przyprawić do smaku, wymieszać i nadziewać paszteciki.
Krok 1 - Kruche paszteciki z mięsem foto
2
Wykonanie pasztecików:
Usiekać mąkę z masłem, dodać resztę składników, zgnieść ciasto, schłodzić i rozwałkować na stolnicy.
Krok 2 - Kruche paszteciki z mięsem foto
3
Wykrawać szklanką krążki, w połowie krążków wyciąć środki kieliszkiem.
Krok 3 - Kruche paszteciki z mięsem foto
4
Posmarować rozmąconym jajkiem połączyć oba krążki.
Krok 4 - Kruche paszteciki z mięsem foto
5
Wyłożyć paszteciki na wysmarowaną tłuszczem formę, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec wszystkie w temperaturze 190 stopni na złoto przez 15- 20 minut.
Krok 5 - Kruche paszteciki z mięsem foto
6
Po upieczeni napełnić paszteciki ciepłym nadzieniem ( możemy nadziać innym farszem według uznania) i przykryć małymi upieczonymi krążkami. Podawać gorące jako przekąskę, lub jako dodatek do zup czystych.
Krok 6 - Kruche paszteciki z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 20.05.2015 09:18
świetna przekąska
Jadwiga/Jaga85 19.05.2015 23:33
ciekawy przepis!
wwwiolka 19.05.2015 23:17
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak