Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche paszteciki z mięsem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 600 g
masło 130 g
woda zimna 160 ml
jajko 2 szt
ocet 2 łyżki
sól do smaku

Farsz

kurczak 1 szt
marchew 3 szt
pietruszka 2 szt
cebula 1 szt
seler kawałek
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche paszteciki z mięsem

Zagniatamy szybko ciasto z mąki, jajek, masła, soli i octu. Wkładamy do lodówki lub zamrażarki. Mięso z kurczaka mielimy razem z warzywami. Cebulę posiekaną w kostkę przesmażamy na oleju, solimy i wlewamy do mięsa.

Doprawiamy dość mocno solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i tniemy na prostokąty.

Układamy na brzegu nadzienie i zawijamy w roladki. Tniemy na kawałki ostrym nożem i układamy na blaszce.

Smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy w 180 stopniach, aż lekko się przyrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak