Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami

5.0
(66)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 350 g
masło lub margaryna 200 g
jajko
śmietana 18 proc 100 g
sól szczypta

farsz

kapusta kiszona 250 g (ugotowana)
pieczarki 300 g
cebula 1 duża szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżęczka
sól i pieprz
olej do smażenia
sezam czarny do posypania
Czarnuszka nasiona Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Przygotować farsz. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju.
Krok 1 - Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
2
Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę.
Krok 2 - Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
3
Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia.
Krok 3 - Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
4
Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie zrobić wgłębienie i dodać jajko śmietanę i kawałki masła. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Krok 4 - Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
5
Następnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 45x38. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałeczek z farszu i zwinąć ciasto w rulon tak aby przykryło farsz. Rulon z farszem odciąć od pozostałego ciasta. W ten sam sposób przygotować kolejne ruloniki. Mi wyszły 3 takie ruloniki.
Krok 5 - Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
6
Następnie ruloniki z farszem pokroić na kawałki o długości ok 2-3 cm. Paszteciki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 25-30 minut, funkcja termoobieg.
Krok 6 - Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

CukiernikGracjan 20.12.2021 17:52
Właśnie zrobiłem są pszepyszne
endzi
endzi 28.04.2015 15:17
Fajny przepis na prekaske
Jagódka77 22.01.2015 13:06
są na pewno pyszne
Wiesława1 23.12.2014 09:47
pyszne na świąteczny stół
Janina 22.12.2014 16:56
Super do barszczyku;)
caralajna 22.12.2014 14:41
mmm uwielbiam :)
misia53 22.12.2014 14:02
świetne paszteciki, jeszcze barszczyk poproszę...
agnieszka214 22.12.2014 13:42
poprostu pychota
Stenka 22.12.2014 11:42
apetycznie wyglądają
dollce 22.12.2014 00:12
Fajnie się prezentują
Hrabina w kuchni 21.12.2014 23:38
Bardzo takie lubię.
Renata22 21.12.2014 23:26
świetne! ;)
halina17 21.12.2014 22:50
Smaczne paszteciki.
RenataZ-et 21.12.2014 20:34
pyszne są takie paszteciki
molanka 21.12.2014 20:22
pięknie się prezentują
gosia1988 21.12.2014 20:15
coś dla mnie - moje smaki
jasiek 21.12.2014 20:11
do wigilijnego barszczyku
Edith85 21.12.2014 19:59
lubię takie paszteciki na jeden kęs :)
Katarzyna59 21.12.2014 19:47
bardzo smakowite
Noruas 21.12.2014 19:44
mniam! pyszności!
cooked 21.12.2014 19:33
wyglądają smakowicie :)
w mojej kuchni 21.12.2014 19:14
takie lubię, do ulubionych poszły i zostaną zrobione
Poison1988 21.12.2014 19:08
palce lizać!
Malinka 21.12.2014 19:07
Na pewno smakują wyśmienicie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak