Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami

Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    350 g
  • masło lub margaryna

    200 g
  • jajko

  • śmietana 18 proc

    100 g
  • sól

    szczypta

farsz

  • kapusta kiszona

    250 g (ugotowana)
  • pieczarki

    300 g
  • cebula

    1 duża szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżęczka
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

  • sezam czarny

    do posypania
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    do posypania
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
Przygotować farsz. Pieczarki pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju.
Krok 2 - Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
Potem dodać pieczarki i smażyć aż pieczarki odparują wodę.
Krok 3 - Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
Następnie dodać drobniutko pokrojoną ugotowaną kapustę. Wszystko wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia.
Krok 4 - Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
Przygotować ciasto. Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól i wymieszać. Następnie zrobić wgłębienie i dodać jajko śmietanę i kawałki masła. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Krok 5 - Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
Następnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 45x38. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałeczek z farszu i zwinąć ciasto w rulon tak aby przykryło farsz. Rulon z farszem odciąć od pozostałego ciasta. W ten sam sposób przygotować kolejne ruloniki. Mi wyszły 3 takie ruloniki.
Krok 6 - Kruche paszteciki z kapustą i pieczarkami foto
Następnie ruloniki z farszem pokroić na kawałki o długości ok 2-3 cm. Paszteciki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem i czarnuszką. Wstawić do nagrzanego na 175 C piekarnika i piec ok 25-30 minut, funkcja termoobieg.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

CukiernikGracjan 20.12.2021 17:52
Właśnie zrobiłem są pszepyszne
endzi
endzi 28.04.2015 15:17
Fajny przepis na prekaske
Jagódka77 22.01.2015 13:06
są na pewno pyszne
Wiesława1 23.12.2014 09:47
pyszne na świąteczny stół
Janina 22.12.2014 16:56
Super do barszczyku;)
caralajna 22.12.2014 14:41
mmm uwielbiam :)
misia53 22.12.2014 14:02
świetne paszteciki, jeszcze barszczyk poproszę...
agnieszka214 22.12.2014 13:42
poprostu pychota
Stenka 22.12.2014 11:42
apetycznie wyglądają
dollce 22.12.2014 00:12
Fajnie się prezentują

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat