Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche paluszki pomarańczowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
cukier puder 1 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
mąka ziemniaczana 2 łyzki
skórka pomarańczowa 2 łyżki
sok z pomarańczy 50 ml
czekolada mleczna

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche paluszki pomarańczowe

Kroki postępowania

1
Pomarancze zalac wrzaca woda, trzymac pod przykryciem, wyszorowac.
Krok 1 - Kruche paluszki pomarańczowe foto
2
zetrzec skórkę pomarańczowa ok 2 łyżki. Wycisnąc sok z pomarańczy- z połówki powinno starczyc.
Krok 2 - Kruche paluszki pomarańczowe foto
3
Miękką margarynę utrzec nastepnie dodac cukier puder i nadal ucierac.
Krok 3 - Kruche paluszki pomarańczowe foto
4
Mąke pszenną i ziemniaczaną przesiac z proszkiem ok 1 łyżeczka. Do mąki dodac utartą margarynę.
Krok 4 - Kruche paluszki pomarańczowe foto
5
Powoli zagniatac ciasto. Gdy zacznie sie lepic dodac pozostałe składniki- skórkę oraz sok z pomarańczy.
Krok 5 - Kruche paluszki pomarańczowe foto
6
Wyrobić ciasto i włożyć je do woreczka a następnie odstawic na ok 2 godziny do lodówki.
Krok 6 - Kruche paluszki pomarańczowe foto
7
Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 czesci. nie koniecznie równe:) Posypujemy stolnice mąką by nam ciasto nie przywierało.
Krok 7 - Kruche paluszki pomarańczowe foto
8
kazda czesc rolujemym jak na kopytka, do uzyskania wałeczka i odpowiedniej grubosci.
Krok 8 - Kruche paluszki pomarańczowe foto
9
odcinamy paluszki długosci ok 10 cm.
Krok 9 - Kruche paluszki pomarańczowe foto
10
układamy w brytfance na papierze do pieczenia w dosc sporych odległościach bo ciasteczka sie lekko rozplywaja. Na zdjeciu trzeba bylo odjąc co drugiego paluszka. Pieczemy w temp 180*C przez 10 -15 minut,.
Krok 10 - Kruche paluszki pomarańczowe foto
11
Czekolade łamiemy i rozpuszczamy w kapieli wodnej
Krok 11 - Kruche paluszki pomarańczowe foto
12
Gdy ciasteczka przestygna robimy maziaje z czekolady. Odstawiamy do stężenia czekolady.
Krok 12 - Kruche paluszki pomarańczowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak