Przepis i sposób przygotowania na: Kruche maślane ciasto masą jabłkową
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche maślane
ciasto,podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1 godz.
Dno blachy (30x19cm) wyłożyć papierem do pieczenia,zetrzeć większą cześć ciasta. I lekko podpiec w piekarniku.
3. Jabłka obrać pokroić w grubsze plasterki lub kostkę.
2. Masa jabłkowa: W misce utrzeć żółtka z cukrem,cynamonem i
solą,dodać śmietankę wymieszaną z mąką,mieszamy.Dodać jabłka i dokładnie
wymieszać.
3. Masę wlać na popieczony spód.
4. Na masę potrzeć pozostałe schłodzone ciasto.
5. Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do chwili ścięcia
się masy (około 1 godz.)
6. Studzimy w formie i posypujemy cukrem pudrem.