Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche maślane ciasto masą jabłkową

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche maślane ciasto

mąka 2 szklanki
masło 180 g
cukier puder 1/2 szklanki
wiórki kokosowe 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
sól 1 szczypta
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt

Masa jabłkowa

śmietana 30% 300 ml
żółtko jajek 5 szt
cukier puder 3/4 szklanki
mąka 3 łyżki
sól 1 szczypta
cynamon Prymat wedle uznania
jabłka 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche maślane ciasto masą jabłkową


1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche maślane
ciasto,podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 1 godz.
Dno blachy (30x19cm) wyłożyć papierem do pieczenia,zetrzeć większą cześć ciasta. I lekko podpiec w piekarniku.
3. Jabłka obrać pokroić w grubsze plasterki lub kostkę.
2. Masa jabłkowa: W misce utrzeć żółtka z cukrem,cynamonem i
solą,dodać śmietankę wymieszaną z mąką,mieszamy.Dodać jabłka i dokładnie
wymieszać.
3. Masę wlać na popieczony spód.
4. Na masę potrzeć pozostałe schłodzone ciasto.
5. Ciasto upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do chwili ścięcia
się masy (około 1 godz.)
6. Studzimy w formie i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak