Przepis i sposób przygotowania na: Kruche maślane ciasteczka ze słonecznikiem w karmelu
Ciasto wyjąć z lodówki. Zagnieść i rozwałkować na grubość około 3-4mm. Z ciasta wycinamy krążki/kwadraty o średnicy/szrokości boku 8-10cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 C przez 10 minut.
Gdy nasze ciastka pieką się już w piekarniku do niewielkiego rondelka wkładamy cukier, miód, śmietankę, masło, następnie doprowadzamy mieszankę do wrzenia i gorujemy około 1 minuty na małym ogniu. Zdejmujemy mieszankę z ognia i dodajemy słonecznik. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Lekko przestudzoną mieszankę słonecznikową nakładamy przy użyciu łyżeczki na podpieczone ciastka. Następnie ciastka wstawiamy ponownie do piekarnika na 8-10 minut.