Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche, maślane ciasteczka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
masło 250 gram
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier puder 150 gram
kwaśna śmietana 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche, maślane ciasteczka

Mąkę z masłem i cukrem pudrem umieścić w misce i posiekać nożem, dodać śmietanę, żółtka i jajko, wszystko wymieszać, po czym zagnieść gładkie, jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włozyć do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni i wałkować ciasto na około 4mm, po czym wycinać z niego kształty. można też formowac małe kulki i rozpłaszczać je. Ciasteczka kłaść na papierze do pieczenia ułożonym na blasze i ponakłuwać widelcem. Przed pieczeniem posmarowac żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-20 minut, aż będą z wierzchu delikatnie przyrumienione.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

qrasnqleq 04.08.2012 11:43
próbowałam i polecam!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak