Kruche, maślane ciasteczka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • masło

    250 gram
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier puder

    150 gram
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • mleko

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę z masłem i cukrem pudrem umieścić w misce i posiekać nożem, dodać śmietanę, żółtka i jajko, wszystko wymieszać, po czym zagnieść gładkie, jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włozyć do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni i wałkować ciasto na około 4mm, po czym wycinać z niego kształty. można też formowac małe kulki i rozpłaszczać je. Ciasteczka kłaść na papierze do pieczenia ułożonym na blasze i ponakłuwać widelcem. Przed pieczeniem posmarowac żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-20 minut, aż będą z wierzchu delikatnie przyrumienione.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
qrasnqleq 04.08.2012 11:43
próbowałam i polecam!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat