Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • mąka pszenna

    2.5 szklanki
  • masło

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    5

Budyniowa pianka

  • białko

    5
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • cukier drobny

    1 szklanka
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • olej roślinny

    1/2 szklanki

Dodatkowo

  • maliny świeże

    świeże lub mrożone
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką foto
Na stolnicę przesiewam wszystkie składniki, wbijam żółtka jaj, wrzucam zimne masło pokrojone w kostkę - szybko zagniatam ciasto. Dzielę na dwie części 60/40, każda zawijam osobno w folię, wkładam do zamrażalnika. Blachę natłuszczam i wykładam papierem do pieczenia. Większą część zamrożonego ciasta ścieram na tarce na spód blachy, przyklepuję i wyrównuję dłonią. Przez ok. 20min podpiekam na złoty kolor w temp. 190'C. Całkowicie studzę
Krok 2 - Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką foto
Przygotowanie budyniowej pianki zaczynam od ubicia białek, po ubiciu ich na sztywno powoli porcjami wsypuję drobny cukier, cukier wanil, nie przestawająć ubijać na max obrotach. Dalej porcjami dodaję proszek budyniowy. Strużką wlewam olej i nadal miksuję, do połączenia się składników.
Krok 3 - Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką foto
Tak przygotowaną piankę wykładam na wcześniej podpieczony spód.
Krok 4 - Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką foto
Wyrównuję i układam gęsto maliny (otworkami do góry) lekko wpycham je w pianę.
Krok 5 - Kruche malinowe ciasto z budyniową pianką foto
Na maliny ścieram na tarce mniejszą część ciasta (kruszonka) Piekę 30-40min w temp. 190'C. Przestudzone ciasto oprószam cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
trabeczka 15.05.2015 14:49
Zrobiłam je i od razu wyszło, bardzo dobre i nie jest za słodkie, dlatego mój mąż zjadł połowę :)
paulette17 18.03.2015 09:07
Te ciasto często gości na moim stole. Jest przepyszne i takie delikatne :) Kiedyś zamiast malin dawał porzeczki, ciasto było lekko kwaskowe, ale na lato idealne i szybko znikło.
zabcia117 18.03.2015 06:56
Świetny przepis!
Krzysztof15 18.03.2015 06:23
pyszne ciacho
Róża1 17.03.2015 23:49
przepyszne ciacho !!!!! tylko mam zapytanie w jakiej formie pieczesz ??? wymiary ?
norweska20 17.03.2015 22:53
idealne do kawy
Internetowa Kuchnia 17.03.2015 21:37
Pyychotkaa ;)
gosia561 17.03.2015 21:33
no rozkosz w ustach

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat