Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche kubeczki z Chorizo i szpiankiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto kruche
mąka pszenna 250 gram
masło 125 gram
żółtko jajek 1 szt
sól 1/2 łyżeczki
woda 50 ml
ciecierzyca 1 puszka
szpinak świeży 250 gram
oliwa 2 łyzki
chorizo 300 gram
papryka marynowana 4 (piqilli)

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche kubeczki z Chorizo i szpiankiem

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółto, sól i wodę, szybko zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i powycinać krążki o średnicy około 8 cm, wyłożyć nimi papierki do babeczek i umieścić w blaszce do muffinek. Nakłuć intensywnie wykałaczką, odgiąć wszystkie rogi. Wstawić do pieca na około 20 minut.

Kiełbasę pokroić w plasterki, a najlepiej obrać ze skórki i w kostkę :) Cieciorkę odsączyć, paprykę pokroić w paski a szpinak umyć i osuszyć.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić chorizo chwilę podsmażyć i dodać paprykę. Gdy z kiełbasy zacznie wyciekać czerwony tłuszcz (5 minut), dodać cieciorkę wymieszać i smażyć jeszcze 5 minut. Wrzucić szpinak, zmniejszyć gaz i delikatnie mieszać aż cały szpinak zwiędnie i wreszcie przestanie uciekać z patelni :) Wyłączyć gaz.

Przestudzone kubeczki z ciasta wyjąc z papierków i napełnić gotową masą. Całość podawać w gronie znajomych z dobrym Hiszpańskim winem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

okrysia 08.06.2013 09:58
Smaczne to!
matesko 07.06.2013 12:22
pewnie smaczne
Klausia 06.06.2013 16:50
świetny pomysł na imprezę :)
rjustysia 04.06.2013 22:22
Hiszpańskie chorizo ma smak nie do podrobienia i nie do zastąpienia, więc wg mnie jak już robić to na całego :) Bardzo chętnie podam takie tarteletki swoim gościom.
aisoglam 21.05.2013 11:18
Fajne to :)
dwa pokoje z kuchnią 21.05.2013 10:25
pięknie wyglądają
probofka 20.05.2013 21:37
pycha mniam mniam
idealme 20.05.2013 16:27
wygląda bardzo zachęcająco!
Gracer 20.05.2013 16:12
fajnie wyglądają
Renata9 20.05.2013 15:39
superowe kubeczki
Konczi 20.05.2013 15:36
podoba mi się, super
elficzna 20.05.2013 14:57
ale pięknie wyglądają :) rewelacja!
IwonaDD 20.05.2013 13:55
prezentuje się wykwintnie
Cynowa_Beata 20.05.2013 13:49
Trzeba tylko uważać na kruche ciasto, bo ma tendencje do zawijania się do środka. Foremki można wyłożyć papierem obciążonym suchą fasolą. Ale mi zależało na fantazyjnym kształcie :) Jeśli nie chcemy kupować tradycyjnych Hiszpańskich składników można samemu przygotować paprykę obierając ją ze skórki i grillując, wtedy wystarczy nam jedna nie duża papryka czerwona.
joanna__s 20.05.2013 13:38
Bardzo ciekawa propozycja. Takich babeczek jeszcze nie próbowałam.
jozefinach 20.05.2013 12:19
Babeczki prezentują się bardzo smakowicie.
Patriszja
Patriszja 20.05.2013 11:58
w sam raz dla mnie
mufinka79 20.05.2013 11:52
Ładnie podane i apetyczne danko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak