Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche krówki czekoladowe z orzechami laskowymi

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kremówka 330 ml
cukier 2/3 szklanki
gorzka czekolada starta 50 gram
orzechy laskowe 3 mielne

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche krówki czekoladowe z orzechami laskowymi

Najpierw musimy przygotować naczynko, w którym będą zastygać nasze krówki. Ja zazwyczaj używam do tego mniejszego rondelka, lub plastikowego pudełka na sałatki. Jego dno i ścianki należy dokładnie posmarować masłem.

Do garnka z szerokim dnem wlewamy śmietankę, wsypujemy cukier i mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu około 18-20 minut (ciągle mieszając) aż masa zrobi się wyraźnie gęstsza i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wsypujemy czekoladę, orzechy i ucieramy jeszcze ze dwie minutki. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do przygotowanego naczynka. Odstawiamy w chłodne miejsce, by masa stwardniała. Kroimy ostrym nożem na kostki. U mnie najczęściej jest to ok 26-30 sztuk.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak