Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna typ 650 2 szklanki
cukier trzcinowy drobny 1/2 szklanki
masło 200 g
żółtko jajek 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Piana

białko 5 sztuk
sól szczypta
budyń czekoladowy 2 opakowania
cukier puder 1/2 szklanki

Owoce

jabłko 1 sztuka
borówka amerykańska wg uznania
brzoskwinie w puszce 3 połówki

Porada

Bardzo lubię kruche ciasta. Tym razem upiekłam je z ciemną pianą. Wyglądem i smakiem zachęca do skonsumowania z kawką lub herbatką.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć wszystkie składniki na kruche ciasto.
Krok 1 - Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe foto
2
Wyrobić na jednolitą masę i schłodzić w lodówce.
Krok 2 - Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe foto
3
Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć 2/3 ciasta i podpiec w piekarniku w 180 stopniach C przez 10 minut.
Krok 3 - Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe foto
4
Ubić pianę na sztywno ze szczyptą soli, dosypać cukier puder, cały czas ubijać. Na końcu wsypać kakao.
Krok 4 - Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe foto
5
Na podpieczony spód wyłożyć pianę.
Krok 5 - Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe foto
6
Na pianę rozłożyć jabłko pokrojone w dużą kostkę oraz posypać borówkami amerykańskimi.
Krok 6 - Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe foto
7
Na wierzchu poukładać pokrojone brzoskwinie.
Krok 7 - Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe foto
8
Na końcu poskubać resztę ciasta kruchego.
Krok 8 - Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe foto
9
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez 50 minut.
Krok 9 - Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe foto
10
Wystudzić ciasto na kratce.
Krok 10 - Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe foto
11
Chłodne posypać cukrem pudrem.
Krok 11 - Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe foto
12
Smacznego !
Krok 12 - Kruche jabłkowo - borówkowo - brzoskwiniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 23.10.2017 17:18
Smaczne ciacho : )
engie23 23.10.2017 12:22
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak