Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche grzybki

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

margaryna 1/2 kostki
mąka pszenna 1,5 szkl
śmietana 12% 1/2 kubeczka
jajko 1 szt

krem

masło 1 kostka
mleko 2 szkl
budyń waniliowy 1 szt
cukier kryształ 2 łyżki
spirytus 1 kieliszek

dodatkowo

polewa czekoladowa
powidła śliwkowe
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche grzybki

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować. Foremki na babeczki posmarować z zewnątrz rozpuszczonym masłem. Szklanką wyciąć 17 krążków i nakleić je na foremki. 17 krążków wyciąć foremką na babeczki i w środku każdego krążka wyciąć dziurkę. Resztę ciasta pokroić na 17 trójkątów, każdy posmarować powidłami i zwinąć.
Krok 1 - Kruche grzybki foto
2
Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone części grzybków ostudzić.
Krok 2 - Kruche grzybki foto
3
Przygotować polewę. Cukier i mleko podgrzać, ale nie gotować, dodać margarynę rozpuścić, zdjąć z gazu, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Czapeczki grzybków posmarować polewą. Schłodzić.
Przygotować budyń z cukrem i wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyń, na koniec wlać spirytus.
Do czapeczek nakładać masę, przykrywać krążkami i do dziurek włożyć nóżki. Każdą nóżkę zanurzyć w roztrzepanym białku i wiórkach. Całość schłodzić.
Krok 3 - Kruche grzybki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 03.09.2015 21:27
Super grzybki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak