Kruche grzybki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • margaryna

    1/2 kostki
  • mąka pszenna

    1,5 szkl
  • śmietana 12%

    1/2 kubeczka
  • jajko

    1 szt

krem

  • masło

    1 kostka
  • mleko

    2 szkl
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • cukier kryształ

    2 łyżki
  • spirytus

    1 kieliszek

dodatkowo

  • polewa czekoladowa

  • powidła śliwkowe

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche grzybki foto
Składniki na ciasto zagnieść, rozwałkować. Foremki na babeczki posmarować z zewnątrz rozpuszczonym masłem. Szklanką wyciąć 17 krążków i nakleić je na foremki. 17 krążków wyciąć foremką na babeczki i w środku każdego krążka wyciąć dziurkę. Resztę ciasta pokroić na 17 trójkątów, każdy posmarować powidłami i zwinąć.
Krok 2 - Kruche grzybki foto
Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczone części grzybków ostudzić.
Krok 3 - Kruche grzybki foto
Przygotować polewę. Cukier i mleko podgrzać, ale nie gotować, dodać margarynę rozpuścić, zdjąć z gazu, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Czapeczki grzybków posmarować polewą. Schłodzić.
Przygotować budyń z cukrem i wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyń, na koniec wlać spirytus.
Do czapeczek nakładać masę, przykrywać krążkami i do dziurek włożyć nóżki. Każdą nóżkę zanurzyć w roztrzepanym białku i wiórkach. Całość schłodzić.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mama niejadka 03.09.2015 21:27
Super grzybki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat