Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche deserki z budyniem i wisienką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

budyń śmietankowy 1 szt
mleko 400 ml
mąka 200 g
margaryna 130 g
cukeir 1/4 szklanki
żółtko jajek 1 szt
sól 1 szczypta
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche deserki z budyniem i wisienką

Kroki postępowania

1
Do mąki dodajemy szczyptę soli i margarynę i siekamy nożem na małe kawałeczki. Następnie dodajemy cukier i żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią aluminiową i chowamy na minimum godzinę do lodówki.
Krok 1 - Kruche deserki z budyniem i wisienką foto
2
W między czasie gotujemy mleko i robimy budyń wg przepisu na opakowaniu, ale w troszkę mniejszej ilości mleka. Budyń odkłądamy do wystudzenia. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy kółka. Połowę kółek wykorzystujemy do wyłorzenia foremek.
Krok 2 - Kruche deserki z budyniem i wisienką foto
3
Do środka nakładamy budyń i jedną wisienkę. W drugim kółku robimy dziurkę i wyciągamy na ogonek wisienki a ciasto sklejamy z dolną częścią.
Krok 3 - Kruche deserki z budyniem i wisienką foto
4
Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut, aż się zarumienią. Po wystudzeniu wyciągamy z foremek i posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Kruche deserki z budyniem i wisienką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 23.06.2013 22:05
Ciekawa wersja i fajny pomysł z wisienką.
Kolorowa 23.06.2013 20:38
Fajnie ta wisienka ukryta ;)
Pomocnik 23.06.2013 15:20
super pomysł
Mniam 23.06.2013 11:02
Zjadłbym takie.
aisoglam 23.06.2013 10:49
Efektowne :)
artur7 23.06.2013 10:41
ladnie wuglada
Olga_SK 23.06.2013 10:37
kusząco wystaje wisienka :) zapewne smakowite te babeczki, bo wyglądają cudnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak