Kruche cynamonki z pomarańczową skórką

Kruche cynamonki z pomarańczową skórką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Kruche cynamonki z pomarańczową skórką to pyszne ciasteczka o delikatnym smaku pomarańczy z dodatkiem cynamonu i przyprawy do szarlotki. To rarytas, któremu nie można się oprzeć.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasteczka:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • masło

    12 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • żółtka

    3 sztuki
  • śmietana gęsta

    1 łyżka
  • skórka z pomarańczy

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • cynamon mielony

    2 łyżki
  • przyprawa korzenna

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • woda

    3 łyżki
  • białko do smarowania

    1 sztuka
  • cukier perlisty

    1 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób wykonania:

Krok 1 - Kruche cynamonki z pomarańczową skórką foto
Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto.
Krok 2 - Kruche cynamonki z pomarańczową skórką foto
Następnie rozwałkować na grubość 1,5-2 mm. Posmarować wodą wymieszaną z łyżeczką cukru waniliowego, posypać cynamonem i przyprawą do szarlotki. Zwinąć jak roladę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 10-15 minut.
Krok 3 - Kruche cynamonki z pomarańczową skórką foto
Schłodzony rulon z ciasta wyjąć z folii, ostrym nożem zrobić 4 nacięcia i odciąć.
Krok 4 - Kruche cynamonki z pomarańczową skórką foto
Rozkładać jak kwiaty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym i posypać cukrem perlistym.

Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 min.
IKrakowianka
Takie ciasteczka można przygotować z ciasta drożdżowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

17.12.2018 09:55
Cynamonki smakowite ,dodatek skórki pomarańczowej na pewno wzbogacił ich smak.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat