Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto ze śliwkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sezon na śliwki w pełni, więc i czas na ciasta śliwkowe, które bardzo smakują moim domownikom. Dzisiaj przygotowałam właśnie proste, smaczne ciasto kruche ze śliwkami i bezą.

Składniki:

Ciasto

masło lub margaryna 200 gramów
mąka 2.5 szklanek
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
cukier puder 6 łyżek
jajko 2 sztuk
smietana 18% 2 łyżek

Beza

białko 4 sztuki
sól 1 szczypta
cukier 180 gramów
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Dodatkowo

śliwki 600 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
tłuszcz do formy 1 łyżka
cukier puder 50 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto ze śliwkami

Do miski włożyć schłodzone masło lub margarynę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka oraz cukier.
Zagnieść ciasto, włożyć na 40 minut do lodówki.
W między czasie śliwki oczyścić, usunąć pestki.

Ciasto rozłożyć na średniej wielkości blaszce, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Podziurkować widelcem.
Na cieście rozłożyć połówki śliwek, przecięciem do góry lekko je wciskając w ciasto.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas ubijając dodawać cukier i na koniec mąkę ziemniaczaną.
Przygotowaną pianę rozłożyć porcjami na śliwkach.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 45-50 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.08.2018 11:56
Dobre takie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak