Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z truskawkami

4.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kruche ciasto z truskawkami i płatkami migdałowymi.

Składniki:

Ciasto kruche:

jajko 1 sztuka
mąka krupczatka 30 dag
masło 82% 15 dag
cukier puder 2 łyżki
sól 1 szczypta
olejek wanilinowy 2 krople

Truskawki i posypka:

truskawki 60 dag
cukier 0.5 szklanki
budyń 1 opakowanie
płatki migdałowe 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z truskawkami

Mąkę, masło, sól i cukier siekamy nożem, a następnie dodajemy roztrzepane jajko i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki.

Przebrane truskawki wkładamy do rondla i rozdrabniamy np. widelcem. Możemy wlać 2 łyżki wody i wsypujemy cukier, stawiamy na gazie i podgrzewamy do chwili aż zmiękną.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy budyń i mieszamy.

Ciasto wałkujemy na wielkość tortownicy, nakłuwamy widelcem, wykładamy truskawki i posypujemy je płatkami migdałowymi.

Ciasto pieczemy przez 50 minut w 180 st.C

Możemy je z góry przykryć folią aluminiową, jeśli piekarnik mocno zapieka górę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak