Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami, wiśniami i bezą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 4 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 1 kostka
śmietana 12% 3 łyżki
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie

Beza

białko 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
kisiel truskawkowy 1,5 łyżeczki

Dodatkowo

rabarbar
jabłka 2 sztuki
wiśnie kilka sztuk
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cynamon 1/2 łyżeczki
kasza manna 2-3 łyżki

Porada

Ciasto kruchusieńkie, idealne z różnymi owocami, ja dodaję, co akurat mam - rozpływa się w ustach, dlatego trochę trudno je równiutko pokroić. Smacznego!

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami, wiśniami i bezą

Kroki postępowania

1
Na stolnicę wysypuję wszystkie suche składniki, dodaję żółtka, śmietanę oraz margarynę (najpierw siekam nożem) i zagniatam ciasto.
Krok 1 - Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami, wiśniami i bezą foto
2
Ciasto dzielę na dwie części: 3/4 (spód), 1/3 (wierzch) - spód wstawiam do lodówki na ok. 20 minut, wierzch do zamrażalnika
Krok 2 - Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami, wiśniami i bezą foto
3
W tym czasie płuczę rabarbar, obieram go z włókien i kroję na nieduże kawałki. Obrane jabłka kroję w kostkę - wszystko słodzę do smaku, dodaję cukier wanilinowy oraz cynamon i mieszam.
Krok 3 - Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami, wiśniami i bezą foto
4
Z białek ubijam na sztywno pianę, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dosypuję kisiel i jeszcze chwile mieszam.
Krok 4 - Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami, wiśniami i bezą foto
5
Blaszkę 36 x 25cm wykładam papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyjmuję z lodówki, rozwałkowuję, przekładam do blaszki i posypuję spód kaszą manną. Na ciasto rozkładam rabarbar z jabłkami oraz wydrelowane wiśnie.
Krok 5 - Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami, wiśniami i bezą foto
6
Teraz przekładam sztywną pianę i równomiernie rozprowadzam. Wyjmuję resztę ciasta z zamrażalnika i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Krok 6 - Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami, wiśniami i bezą foto
7
Piekę 50 minut w temp. 170st. C i zostawiam po upieczeniu uchylone drzwiczki piekarnika, aby beza nie opadła.
Krok 7 - Kruche ciasto z rabarbarem, jabłkami, wiśniami i bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 08.08.2015 14:40
fajne ciasto.
Ewa Wojtaszko 07.08.2015 22:09
'niebo w gębie ' :)
Renata9 07.08.2015 21:12
Fajne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak