Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 i 1/4 szklanki
cukier 1 szklanka
margaryna 250 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 750 mililitr
cukier 3 łyżki
rabarba 0,5 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

1. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z margaryną. Następnie dodajemy jajka oraz cukier. Zagniatamy ciasto.

2.Z ciasta odkrawamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta, zawinięte w folię spożywczą, wkładamy do lodówki.

3. Rabarbar obieramy i kroimy w niewielką kostkę.

4. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy bułką tartą, a na nim układamy kawałki rabarbaru (ok. 2 łodygi), posypując wszystko 2 łyżkami cukru.

5.Podgrzewamy mleko. W około 250ml rozpuszczamy budynie wraz z 3 łyżkami cukru. Gotujemy budyń, który jeszcze gorący, wylewamy na rabarbar.

6.Na budyń ścieramy ciasto z zamrażalnika.

7.Pieczemy 45 min w temp 180C.

po więcej zapraszam na : http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 21.06.2013 20:21
pyszne ciasto
Monika-twin 21.06.2013 16:27
fajne z rabarbarem
Zdzisław 21.06.2013 15:49
dobre ciasto do kawy
Milena87 21.06.2013 15:42
dobry deser
Kuchenka 21.06.2013 13:44
smakowicie wygląda
kriko 21.06.2013 13:32
pyszne ciasto
agnieszka214 21.06.2013 13:29
super ciasteczko mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak