Kruche ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    1/2 kostki
  • smalec

    1/2 kostki
  • rabarbar

    1 kg
  • cukier kryształ

    4 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche ciasto z rabarbarem foto
Na stolnicę przesiać mąkę, dać proszek do pieczenia, szczyptę soli, łyżkę cukru pudru, cukier waniliowy, wszystko razem wymieszać.
Dać masło i smalec.
Krok 2 - Kruche ciasto z rabarbarem foto
Na tarce zetrzeć smalec i masło
Krok 3 - Kruche ciasto z rabarbarem foto
Dać żółtka jajek i wszystko razem wymieszać .
Krok 4 - Kruche ciasto z rabarbarem foto
Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Krok 5 - Kruche ciasto z rabarbarem foto
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć połowę ciasta.
Krok 6 - Kruche ciasto z rabarbarem foto
Rabarbar obrać z włókien umyć, pokroić na kawałki, wyłożyć na ciasto, posypać cukrem .
Krok 7 - Kruche ciasto z rabarbarem foto
Na rabarbar zetrzeć drugą połowę ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 50 minut w temperaturze ok.180 st.C.
Podawać z bitą śmietana lub lodami.
Smacznego;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 27.05.2017 18:12
fajny przepis
Diana Rusiłowicz 21.02.2017 00:38
Rewelacja!
ben-ka 02.02.2017 14:00
Smaczne ciasto, lubię takie.
pestka 09.12.2016 15:38
bardzo lubię takie ciasta
fotoviderek 12.11.2016 19:27
Super ciacho :)
Gaborek 07.11.2016 22:28
wygląda pysznie
Klausia 30.10.2016 22:15
Moje ulubione
Marta Ryżek-Kalkowska 04.10.2016 20:46
Same pyszności :)
Diana Rusiłowicz 02.10.2016 00:32
Ale pychotka!
Jagódka77 30.09.2016 13:11
na pewno jest wyśmienite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat