Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z rabarbarem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 60 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder 3/4 szklanki
margaryna 25 dag
żółtko jajek 5 sztuk
śmietana 3 łyżki
rabarbar kilka lasek
jabłka 2 sztuki
cukier kilka łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z rabarbarem

Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia przez sito. Dodać cukier wanilinowy. Następnie posypać cukrem pudrem. Zrobić dziurkę i wbić żółtka oraz dodać margarynę. Posiekać wszystko nożem. Wyrobić dość wolne ciasto. Dodać śmietanę i dalej wyrabiać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na brytfannie. Na tę część na brytfannie dać pokrojony w kostkę rabarbar (obrany ze skórki) i posypać cukrem. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Posypać cukrem. Wyłożyć po trochu obok rabarbaru. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na rabarbar. Całość włożyć do piekarnika i piec w 180 st. przez ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjąć i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 30.05.2013 19:49
pyszne ciasto do kawusi
Piotr-21 30.05.2013 18:51
pyszne ciacho
Barbara/zuza22_85 30.05.2013 18:41
bardzo dobre
owca441 30.05.2013 18:30
bardzo lubię takie ciosto
gosia56 30.05.2013 17:41
napewno pyszne ciasto lubię z rabarbarem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak