Kruche ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto: (blaszka o wymiarach 23/33 cm.)

  • mąka pszenna

    4 szklanki
  • masło

    250 g
  • cukier

    1 szklanka
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt

ponadto

  • rabarbar

    750 g
  • cukier

    2 łyżki
  • bułka tarta

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną część rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a drugą część wkładamy do zamrażarki.

Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w plasterki, dodajemy cukier i mieszamy.

Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą i wykładamy na niego pokrojone owoce. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach zamarznięte ciasto.

Piekarnik rozgrzewamy, pieczemy w 170-180st.C przez 1 h. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.



Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat