Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Uwielbiam takie ciasta. Proste i szybkie w wykonaniu, a niezwykle pyszne i pachnące. Idealne na podwieczorek i dla niespodziewanych gości. Upieczcie koniecznie takie ciasto. Zapewniam, że nie pożałujecie. Smacznego!

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 2 szklanki
cukier puder 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 2 sztuki
masło lub margaryna 20 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Obłożenie:

jabłka 6 sztuk
powidła śliwkowe 1 słoik
cukier waniliowy 1 sztuka
rodzynki 0.5 szklanki
Cynamon mielony Prymat 3 łyżeczki

Dodatkowo:

mąka pszenna 4 łyżki

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków. Około 6 niewielkich miękkich jabłek

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem

Wykonanie pysznego ciasta kruchego z jabłkami:

1
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem foto
2

Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, nakłuwamy widelcem i smarujemy powidłem i posypujemy rodzynkami.

Umyte wcześniej jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plastry, na koniec oprószamy cukrem waniliowym i cynamonem.

Krok 2 - Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem foto
3
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia.
Krok 3 - Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem foto
4
Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smakuje na ciepło jak i na zimno.
Krok 4 - Kruche ciasto z powidłem, rodzynkami i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 19:23
Dobre to jest. Glos oddany.
Bożena Matuszczyk 11.12.2018 13:20
Takie proste, szybkie i najlepsze ciasta przypominają mi moje dziecinne lata , jak moja babcia nam piekła takie pyszności.;)
Babeczka35 02.01.2019 07:33
Takie ciasta to zawsze smak dzieciństwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak