Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Kruche ciasto z musem dyniowym i budyniem

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Do ciasta wykorzystałam mus dyniowy ze swoich zapasów piwnicznych. Ciasto jest smaczne i łatwe do przygotowania.

Składniki:

Ciasto kruche:

mąka
3 szklanki
jajko
2 sztuki
śmietana kwaśna
2 łyżki
cukier
0.5 szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
masło
25 dag
kakao
1 łyżka
mleko
3 szklanki
budynie śmietnkowe
4 sztuki
masło
2 łyżki
cukier
3 łyżki
mus z dyni
3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z musem dyniowym i budyniem

Z podanych składników (oprócz kakao) mąka, proszek do pieczenia, jajka, masło, śmietana+cukier zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Z części przeznaczonej na wierzch ciasta odrywamy połowę albo ok 1/3 ciasta i dodajemy kakao. Zagniatamy i wszystkie części ciasta odkładamy do lodówki.

Część mleka odlewamy a resztę stawiamy do gotowania z łyżką masła. Budynie i cukier rozprowadzamy w odlanym mleku. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Gotujemy aż zgęstnieje.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i największą częścią wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki. Na ciasto kładziemy mus dyniowy i przykrywamy budyniem (gorącym).

Z jasnego i ciemnego ciasta robimy kruszonkę i zasypujemy całość. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak