Kruche ciasto z musem dyniowym i budyniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Do ciasta wykorzystałam mus dyniowy ze swoich zapasów piwnicznych. Ciasto jest smaczne i łatwe do przygotowania.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche:

  • mąka

    3 szklanki
  • jajko

    2 sztuki
  • śmietana kwaśna

    2 łyżki
  • cukier

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło

    25 dag
  • kakao

    1 łyżka
  • mleko

    3 szklanki
  • budynie śmietnkowe

    4 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • mus z dyni

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z podanych składników (oprócz kakao) mąka, proszek do pieczenia, jajka, masło, śmietana+cukier zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Z części przeznaczonej na wierzch ciasta odrywamy połowę albo ok 1/3 ciasta i dodajemy kakao. Zagniatamy i wszystkie części ciasta odkładamy do lodówki.

Część mleka odlewamy a resztę stawiamy do gotowania z łyżką masła. Budynie i cukier rozprowadzamy w odlanym mleku. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Gotujemy aż zgęstnieje.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i największą częścią wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki. Na ciasto kładziemy mus dyniowy i przykrywamy budyniem (gorącym).

Z jasnego i ciemnego ciasta robimy kruszonkę i zasypujemy całość. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat