Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z musem dyniowym i budyniem

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Do ciasta wykorzystałam mus dyniowy ze swoich zapasów piwnicznych. Ciasto jest smaczne i łatwe do przygotowania.

Składniki:

Ciasto kruche:

mąka 3 szklanki
jajko 2 sztuki
śmietana kwaśna 2 łyżki
cukier 0.5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 25 dag
kakao 1 łyżka
mleko 3 szklanki
budynie śmietnkowe 4 sztuki
masło 2 łyżki
cukier 3 łyżki
mus z dyni 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z musem dyniowym i budyniem

Z podanych składników (oprócz kakao) mąka, proszek do pieczenia, jajka, masło, śmietana+cukier zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Z części przeznaczonej na wierzch ciasta odrywamy połowę albo ok 1/3 ciasta i dodajemy kakao. Zagniatamy i wszystkie części ciasta odkładamy do lodówki.

Część mleka odlewamy a resztę stawiamy do gotowania z łyżką masła. Budynie i cukier rozprowadzamy w odlanym mleku. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy. Gotujemy aż zgęstnieje.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i największą częścią wylepiamy spód przygotowanej dużej blaszki. Na ciasto kładziemy mus dyniowy i przykrywamy budyniem (gorącym).

Z jasnego i ciemnego ciasta robimy kruszonkę i zasypujemy całość. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak