Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasto z marmoladą porzeczkową

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 g
mąka 220 g
cukier puder 120 g
żółtko jajek 2 szt
cukier puder do smaku
konfitura z czarnej porzeczki 1/2 słoika

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasto z marmoladą porzeczkową

Z mąki cukru, żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Po wyjęciu z lodówki blaszkę / naczynie do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Odłożyć 1/4 ciasta (będzie na wierzch). Ciastem wylepić dno naczynia oraz boki. Rozsmarować konfiturę porzeczkową, następnie odrywać małe kawałeczki z odłożonego ciasta i dać na wierzch. Piec w 180C 35-40min.
Z racji, że konfitura porzeczkowa jest kwaskowata, ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 03.08.2013 08:09
lubię smak czarnej porzeczki do tego kruche ciasto, mniam
BeataJ 08.01.2013 12:19
Szybkie i pyszne :)
Cukiereczek13 07.01.2013 22:05
Ciasto musi smakować wyśmienicie ;) w końcu to Renatka je zrobiła ;)
meg1984 07.01.2013 21:53
lubię takie szybkie przepisy
Miki 07.01.2013 21:36
super
misia53 07.01.2013 21:26
bardzo fajne, tylko ja z czerwonej porzeczki lubię dzem ,jest też taki kwaskowy ...
gosia56 07.01.2013 21:19
ale szybki i prosty przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak