Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z kremem

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtka z jajek ugotowanych 8 sztuk
palma 300 gram
mąka tortowa 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Skórka z jednej cytryny
Krem:
mleko 500 ml
śmietana kremówka 500 ml
żółtka surowe 6 sztuk
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
palma 200 gram
drobny cukier 3/4 szklanki
mleko w proszku 1/2 szklanki
cukier 100 gram
pomarańcze 2 sztuki
chili 1 szczypta
cynamon 1/2 łyżeczki
wódka 2 łyżki
Ganasz:
śmietana kremówka 200 ml
czekolada deserowa 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z kremem

Kroki postępowania

1
Ciasto: Z 8 jajek ugotowanych na twardo wyjąć żółtka (białka wykorzystać inaczej, np. do sałatki). Żółtka przetrzeć przez sito. Dodać je do miękkiej palmy razem z cukrem pudrem i dokładnie utrzeć.
Krok 1 - Kruche ciasto z kremem foto
2
Do kremu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Kruche ciasto z kremem foto
3
Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą porcję ciasta piec osobno w średniej tortownicy (ok. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej.
Krok 3 - Kruche ciasto z kremem foto
4
Każdy placek piec w 160 stopniach przez ok. 15 minut (aż się lekko zrumienią). Każdy placek dobrze ostudzić.
Krok 4 - Kruche ciasto z kremem foto
5
Krem: Do garnka wlać mleko (pół szklanki zostawić) i śmietanę, dodać do tego cukier. Doprowadzić do wrzenia. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną, powoli wlewać do gotującego się płynu i cały czas mieszać. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (cały czas mieszać). Masę lekko przestudzić. Dodać do niej żółtka i wymieszać. Garnek z masą umieścić na większym garnku z gotującą się lekko wodą. Podgrzewać w kąpieli wodnej przez ok. 10 minut, ciągle mieszając. Masę ostudzić.
Krok 5 - Kruche ciasto z kremem foto
6
Palmę dobrze utrzeć. Stopniowo dodawać do niej przestudzoną masę i cały czas ucierać. Na koniec dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać (można je pominąć).
Krok 6 - Kruche ciasto z kremem foto
7
Jeden placek ciasta ułożyć w tortownicy. Rozsmarować na nim 1/4 porcji kremu. Na to położyć drugi placek ciasta, posmarować kremem. W ten sposób ułożyć wszystkie placki ciasta, za każdym razem smarując je kremem.
Krok 7 - Kruche ciasto z kremem foto
8
Pomarańczowy karmel: Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zacznie zmieniać kolor na złoty.
Krok 8 - Kruche ciasto z kremem foto
9
Do karmelu wlać sok wyciśnięty z pomarańczy. Przez chwilę podgrzewać na małym ogniu, co chwilę mieszając. Dodać chili i cynamon, wymieszać.
Krok 9 - Kruche ciasto z kremem foto
10
Karmel zredukować o ok. 1/3 objętości, następnie lekko przestudzić. Dodać do niego alkohol, dokładnie wymieszać. Karmel ostudzić (tak, żeby był lekko ciepły). Karmelem polać ciasto, schłodzić w lodówce.
Krok 10 - Kruche ciasto z kremem foto
11
Ganasz: Czekoladę posiekać. Śmietanę podgrzać (nie gotować). Do bardzo ciepłej śmietany wrzucić czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietaną. Masę ostudzić.
Krok 11 - Kruche ciasto z kremem foto
12
Ganasz polać na wyjęte z tortownicy ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto dowolnie udekorować. Autorem przepisy na to ciasto jest cukiernik Josef Vich, który zamieścił go na liście ciast przygotowanej na Światowy Dzień Pieczenia. Ja lekko zmodyfikowałam przepis i pominęłam dekorację, która wg mnie to "wyższa szkoła".
Krok 12 - Kruche ciasto z kremem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 11.05.2014 21:48
bardzo smakowity
Mysiunia 12.02.2014 08:57
ciasto już kusi samym wyglądem, a co dopiero smakiem :)
ONY_za_kare 10.11.2013 16:46
fantastyczny torcik :)
fotoviderek 01.08.2013 08:46
Świetne to Twoje ciacho :)
Róża1 11.06.2013 13:45
super torcik:-)
Agula&Stabi 09.06.2013 09:35
lubię takie ciacha
Andrzej8 08.06.2013 22:08
smakowicie wygląda
Katarzyna34 08.06.2013 21:39
śliczny torcik
msmors 08.06.2013 21:20
pyszne ciasto
stokrotka 08.06.2013 14:30
ale pyszności
kriko 08.06.2013 14:04
lubie kruche ciasto
Krzysztof15 08.06.2013 13:57
pyszne ciasto
halina17 08.06.2013 13:21
Smacznie wygląda .
Janina 08.06.2013 12:44
Ciekawy przepis i śliczny torcik
Łucja 08.06.2013 12:39
piękny torcik :)
kasienka23 08.06.2013 12:16
pyszny torcik!
Pyszota 08.06.2013 12:04
bardzo ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak