Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • mąka

    425 g
  • masło

    250 g
  • cukier puder

    100 g
  • żółtka

    5
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki

Pianka budyniowa

  • białka

    5
  • cukier

    220 g
  • olej

    125 ml
  • budyń waniliowy

    2
  • sól

    szczypta

Dodatkowo

  • jeżyny

    500 g
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Ciasto kruche

Masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy kruche ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, można dodać 2 łyżki zimnej wody. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Dwie części łączymy ze sobą i zawijamy w folię spożywczą. Resztę ciasta również owijamy folią. Obie porcje ciasta wkładamy do zamrażarki.
Formę o wymiarach około 22 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy większą część ciasta, lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190’C przez około 20 minut.

Pianka budyniowa

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Po ubiciu białek dodajemy do nich partiami cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy cukier się rozpuści dodajemy budynie nadal mieszając. Na koniec strużką wlewamy olej i mieszamy chwilę do połączenia się składników.
Na podpieczony, przestudzony spód ciasta wykładamy pianę, delikatnie równamy, wysypujemy gęsto jeżyny i delikatnie wciskamy je w pianę. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 45 minut. Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

08.09.2017 15:33
Wygląda OBŁĘDNIE!!!

iziona

07.09.2017 17:50
Pyszności :)

Róża1

07.09.2017 11:28
ale pyszności do kawusi !!!

bietka

07.09.2017 08:48
jak ja uwielbiam takie ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat