Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 12% 2 łyżki
skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyżeczka
masło 200 g

dodatkowo

budyń waniliowy 2 opakowania
cukier 8 łyżek
jabłka 7 szt
mleko 1 litr
cynamon do posypania jabłek
cukier puder do posypania ciasta
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Składniki ciasta najpierw siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą dłoni. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą.
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście i posypujemy cynamonem.
Następnie przygotowujemy budyń. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz cukier, tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy mleko z budyniami i cały czas energicznie mieszamy, aby budyń się nie przypalił oraz aby nie powstały w budyniu grudki. Budyń gotujemy ok 3 min.
Gorący budyń wylewamy równomiernie na jabłka.
Na wierzch ciasta ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto z zamrażarki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 45 min.aż ciasto będzie złociste. Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 12.10.2017 19:21
Wygląda kusząco. :)
bietka 11.10.2017 16:00
Bardzo lubię takie ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak