Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    3,5 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • śmietana 12%

    2 łyżki
  • skórka z pomarańczy lub limonki

    1 łyżeczka
  • masło

    200 g

dodatkowo

  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • cukier

    8 łyżek
  • jabłka

    7 szt
  • mleko

    1 litr
  • cynamon

    do posypania jabłek
  • cukier puder

    do posypania ciasta
  • bułka tarta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki ciasta najpierw siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą dłoni. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą.
Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście i posypujemy cynamonem.
Następnie przygotowujemy budyń. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka i nastawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz cukier, tak aby nie było grudek. Gdy mleko zacznie wrzeć to wlewamy mleko z budyniami i cały czas energicznie mieszamy, aby budyń się nie przypalił oraz aby nie powstały w budyniu grudki. Budyń gotujemy ok 3 min.
Gorący budyń wylewamy równomiernie na jabłka.
Na wierzch ciasta ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto z zamrażarki. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 45 min.aż ciasto będzie złociste. Schłodzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

12.10.2017 19:21
Wygląda kusząco. :)

bietka

11.10.2017 16:00
Bardzo lubię takie ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat