Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z dżemem śliwkowym i budyniem

5.0
(58)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto pysznie smakuje. Ciasto łączy w sobie proste zestawienie, ale jakże smaczne, kruchego ciasta, odpowiednio słodkiego dżemu i lekkiego budyniu, jest to świetne połączenie. Ciasto pod każdym względem jest na plus-ekspresowe w przygotowaniu,łatwe do zrobienia, nie wymaga wielu składników, nie jest kosztowne, a do tego dobre w smaku.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
margaryna 225 g
cukier puder 4 łyżki
cukier puder do oprószenia po wierzchu
jajko 3 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka
aromat waniliowy
budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 750 ml
cukier 3 łyżki
dżem śliwkowy 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z dżemem śliwkowym i budyniem

Z mąki, miękkiej margaryny, 4 łyżek cukru pudru, wbitych 3 jajek oraz z dodatkiem proszku do pieczenia, cukru waniliowego i kilku kropel aromatu waniliowego zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie możliwie równe części. Jedną część owinąć w folię i przełożyć do zamrażalnika. Z pozostawionej części ciasta wylepić spód. Na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 24x28 cm wylepić spód ciasta (odrywać do trochu ciasta i wylepiać nim spód blachy). Na gotowy spód z surowego jeszcze ciasta wyłożyć dżem śliwkowy (użyłam dżemu śliwkowego ze śliwek węgierek domowej roboty). W 750 ml mleka ugotować budyń z dodatkiem 3 łyżek białego cukru wykorzystując oba opakowania proszku budyniowego. Ciepły budyń wylać na wcześniej wyłożony dżem. Wyjąć schowaną część ciasta z zamrażalnika i palcami odrywać je, skubać i kłaść na wyłożony budyń. Ciasto odrywać i kłaść na budyniu do momentu przerobienia całej ilości ciasta starając się przykryć ciastem całą powierzchnię blaszki chowając pod nim budyń. Ciasto piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przestygnięte ciasto posypać przesianym przez siteczko cukrem pudrem.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 26.02.2014 11:03
chętnie bym zjadł kawałeczek :)
Zdzisław 24.02.2014 14:52
takie słodkości to lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak