Kruche ciasto z dżemem śliwkowym i budyniem.

Kruche ciasto z dżemem śliwkowym i budyniem.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • margaryna

    225 g
  • cukier puder

    4 łyżki
  • cukier puder

    do oprószenia po wierzchu
  • jajka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • aromat waniliowy

  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • mleko

    750 ml
  • cukier

    3 łyżki
  • dżem śliwkowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki,miękkiej margaryny,4 łyżek cukru pudru,wbitych 5 jajek oraz z dodatkiem proszku do pieczenia,cukru waniliowego i kilku kropel aromatu waniliowego zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na dwie możliwie równe części.Jedną część owinąć w folię i przełożyć do zamrażalnika.Z pozostawionej części ciasta wylepić spód.Na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 24x28 wylepić spód ciasta(odrywać do trochu ciasta i wylepiać nim spód blachy).Na gotowy spód z surowego jeszcze ciasta wyłożyć dżem śliwkowy(użyłam dżemu śliwkowego ze śliwek węgierek domowej roboty).W 750ml mleka ugotować budyń z dodatkiem 3 łyżek białego cukru wykorzystując oba opakowania proszku budyniowego. Ciepły budyń wylać na wcześniej wyłożony dżem.Wyjąć schowaną część ciasta z zamrażalnika i palcami odrywać je,skubać i kłaść na wyłożony budyń.Ciasto odrywać i kłaść na budyniu do momentu przerobienia całej ilości ciasta starając się przykryć ciastem całą powierzchnię blaszki chowając pod nim budyń.Ciasto piec przez ok.1 godzinę w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu przestygnięte ciasto posypać przesianym przez siteczko cukrem pudrem.

Ciasto pysznie smakuje.Ciasto łączy w sobie proste zestawienie,ale jakże smaczne,kruchego ciasta, odpowiednio słodkiego dżemu i lekkiego budyniu,jest to świetne połączenie.Ciasto pod każdym względem jest na plus-ekspresowe w przygotowaniu,łatwe do zrobienia,nie wymaga wielu składników,nie jest kosztowne,a do tego dobre w smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ONY_za_kare

26.02.2014 11:03
chętnie bym zjadł kawałeczek :)

Zdzisław

24.02.2014 14:52
takie słodkości to lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat