Kruche ciasto z dżemem śliwkowym i budyniem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto pysznie smakuje. Ciasto łączy w sobie proste zestawienie, ale jakże smaczne, kruchego ciasta, odpowiednio słodkiego dżemu i lekkiego budyniu, jest to świetne połączenie. Ciasto pod każdym względem jest na plus-ekspresowe w przygotowaniu,łatwe do zrobienia, nie wymaga wielu składników, nie jest kosztowne, a do tego dobre w smaku.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szklanki
  • margaryna

    225 g
  • cukier puder

    4 łyżki
  • cukier puder

    do oprószenia po wierzchu
  • jajko

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • aromat waniliowy

  • budyń waniliowy

    2 opakowania
  • mleko

    750 ml
  • cukier

    3 łyżki
  • dżem śliwkowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, miękkiej margaryny, 4 łyżek cukru pudru, wbitych 5 jajek oraz z dodatkiem proszku do pieczenia, cukru waniliowego i kilku kropel aromatu waniliowego zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie możliwie równe części. Jedną część owinąć w folię i przełożyć do zamrażalnika. Z pozostawionej części ciasta wylepić spód. Na wyścielonej papierem do pieczenia blaszce o wymiarach 24x28 cm wylepić spód ciasta (odrywać do trochu ciasta i wylepiać nim spód blachy). Na gotowy spód z surowego jeszcze ciasta wyłożyć dżem śliwkowy (użyłam dżemu śliwkowego ze śliwek węgierek domowej roboty). W 750 ml mleka ugotować budyń z dodatkiem 3 łyżek białego cukru wykorzystując oba opakowania proszku budyniowego. Ciepły budyń wylać na wcześniej wyłożony dżem. Wyjąć schowaną część ciasta z zamrażalnika i palcami odrywać je, skubać i kłaść na wyłożony budyń. Ciasto odrywać i kłaść na budyniu do momentu przerobienia całej ilości ciasta starając się przykryć ciastem całą powierzchnię blaszki chowając pod nim budyń. Ciasto piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu przestygnięte ciasto posypać przesianym przez siteczko cukrem pudrem.


Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 26.02.2014 11:03
chętnie bym zjadł kawałeczek :)
Zdzisław 24.02.2014 14:52
takie słodkości to lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat