Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z budyniową pianką i truskawkami
1 kostka margaryny
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
pianka:
5 białek
1 szklanka cukru drobnego
2 budynie śmietankowe (80 g)
0,5 szklanki oleju
400 g małych truskawek (moga też być maliny lub jagody)
Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem,dodać margarynę i posiekać nożem.Potem dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (jedna część większa tak ok 2/3 ciasta druga mniejsza 1/3), obie części zawinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do zamrażarki. Potem blachę (24x30) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć większą część zamrożonego ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 200 C i podpiec na złoty kolor,wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę , utrwalić cukrem. Cały czas ubijać i wsypywać porcjami budynie a potem strużką wlewać olej. Pianę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na pianie ułożyć owoce. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200C i piec ok 40 minut aż wierzch ładnie się zarumieni.