Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 130 g
mąka 250 g
cukier puder 1/2 szklanki
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
śmietana 18 proc 1 łyżka

Masa budyniowa

jajko 4 szt
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier puder 3/4 szklanki
śmietana kremówka 300 ml
budyń śmietankowy 70 g
truskawki 300 g

Porada

Zamiast budyniu śmietankowego można użyć budyń waniliowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć,wyrobić ciasto i schłodzić w
lodówce przez 1 godz.

Truskawki umyć,osuszyć,usunąć szypułki i przekroić na pół.

Masa budyniowa:
Jajka utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowym,śmietaną kremówką i
budyniem.

Ciasto rozwałkować na krążek.Umieścić w wyłożonej papierem do
wypieków okrągłej formie o średnicy 24 cm. Spód gęsto po nakłuwać
widelcem. Następnie położyć truskawki. Zalać masą budyniową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec 50 minut w temp. 190
stopni.

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 14.09.2014 10:18
niby proste, ale wyglada swietnie!
caralajna 26.08.2014 17:29
wygląda fantastycznie
romanrafal
romanrafal 25.08.2014 13:29
super ciasto
Bernadeta1 20.08.2014 17:33
Takie ciasto to uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak