Kruche ciasto - przepis podstawowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    40 dag
  • cukier puder

    20 dag
  • masło

    25 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Wszystko dobrze siekamy, a następnie rozcieramy między dłońmi do tzw. "mokrego piasku". Następnie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto do gładkości. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 170°C przez 10-15 minut.

Kruche ciasto można zamrozić i przechowywać w zamrażarce.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lampencjo 17.05.2013 10:50
świetny przepis
kasienka23 17.05.2013 10:23
przydatny przepis, robię podobnie
Janina 17.05.2013 07:40
Do kruchego lubię dodać odrobinę smalcu ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat