Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasto - przepis podstawowy

5.0
(98)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatny smak i perfekcyjna kruchość - to kwintesencja kruchego ciasta. Oto przepis baza, który pozwoli Ci na dowolne szaleństwo w kuchni!

Składniki:

mąka pszenna 40 dag
cukier puder 20 dag
masło 25 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto - przepis podstawowy

Przepis podstawowy na kruche ciasto to coś niezwykle prostego do przygotowania, ale warto pamiętać o kilku zasadach, aby stworzyć niezwykle smaczną bazę pod nasze kulinarne eksperymenty. Poniżej znajduje się sprawdzony przepis, z którego dowiecie się, jak zrobić kruche ciasto.

Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Wszystko dobrze siekamy, a następnie rozcieramy między dłońmi do tzw. "mokrego piasku". Następnie dodajemy resztę składników i dobrze wyrabiamy ciasto do gładkości. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 170°C przez 10-15 minut.

Kruche ciasto można zamrozić i przechowywać w zamrażarce.

 

Tartę z malinami, klasyczne ciasteczka, a może ciasto z kremem mascarpone? Czy zdecydowaliście już, co zrobić z tym genialnym kruchym ciastem? Dajcie znać w komantarzach, jakie są Wasze pomysły!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lampencjo 17.05.2013 10:50
świetny przepis
kasienka23 17.05.2013 10:23
przydatny przepis, robię podobnie
Janina 17.05.2013 07:40
Do kruchego lubię dodać odrobinę smalcu ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak