Kruche ciasto "Pleśniak".

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • jajko

    4 sztuki
  • margaryna

    250 g
  • kakao

    1,5 łyżki
  • cukier puder

  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat rumowy

  • aromat waniliowy

  • dżem śliwkowy

  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, białego cukru, 4 żółtek, nieco miękkiej margaryny i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać gorzkie kakao i kilka kropli rumowego aromatu i ponownie zagnieść ciasto, by połączyło się z dodanymi składnikami. Do dwóch pozostałych części ciasta dodać kilka kropli aromatu waniliowego i ponownie zagnieść ciasto. Średniej wielkości blachę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Na spód blachy wyłożyć pierwszą warstwę jasnego ciasta z dodatkiem aromatu waniliowego (można wylepić spód blaszki ciastem lub rozwałkować ciasto wałkiem i przenieść je na spód blaszki). Na umieszczony w blaszce spód wyłożyć dżem śliwkowy (użyłam dżemu ze śliwek węgierek, wykorzystałam około 1,5 słoiczka średniej wielkości). Na wyłożony dżem przenieść rozwałkowaną na wielkość blachy drugą ciemną część ciasta z dodatkiem kakao. Z 4 białek ubić sztywną pianę dodając do niej podczas ubijania 1 czubatą łyżkę cukru pudru i szczyptę soli. Sztywną, ubitą słodką pianę wyłożyć na umieszczoną w blaszce kakaową warstwę ciasta. Na wierzch piany, a tym samym na wierzch ciasta umieścić ostatnią warstwę jasnego ciasta skubiąc ją palcami i kładąc na wierzch piany, odrywać trochę surowego ciasta i kłaść ją na ubitą pianę, aż przykryje się ciastem całą powierzchnię ciasta i zakryje się tym samym ubitą pianę. Tak przygotowane surowe jeszcze ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, a gdy przestygnie obsypać je z wierzchu cukrem pudrem.
nogawkuchni
To proste i szybkie do przygotowania pyszne ciasto,które bywa nazywane "Pleśniakiem" lub "Skubańcem".Do ciasta można użyć swojego ulubionego dżemu,ja wybrałam śliwkowy,ale można wykorzystać inny wedle swoich upodobań.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
misia53 07.02.2015 23:36
to ciasto chyba wszyscy lubią
Margo1 06.02.2015 10:00
lubię to ciasto
Zdzisław 04.02.2015 15:00
takie słodkości bardzo lubię
dodi 04.02.2015 13:00
uwielbiam to ciasto
marcia7 04.02.2015 10:55
smaczne ciasto
Futka 04.02.2015 10:24
Przepyszne i wspaniałe ciasto :)
Adam/ZUB3R 04.02.2015 10:12
bardzo lubię
Renata9 04.02.2015 10:10
smaczne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat