Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciastka z mączką kokosową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 150 g
sok pomarańczowy 1 kieliszek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mączka kokosowa 150 g
cukier puder 120 g
mąka ziemniaczana 1 łyżki
jaja 2 szt
masło roztopione 3 łyżki
śmietana 3/4 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciastka z mączką kokosową

Mąkę i masło posiekać nożem, dodać sok pomarańczowy i proszek do pieczenia, szybko wymieszać, utworzyć z ciasta kulę i wstawić na 1 godz. do lodówki. Mączkę kokosową wymieszać ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i cukrem; gotować 5 min stale mieszając. Ubić 2 żółtka z wystudzonym masłem i kontynuując energiczne ubijanie, wlewać po trochu gorącą masę z mączki kokosowej; ostudzić i wymieszać dokładnie z pianą ubitą z białka. Rozwałkować jak najcieniej ciasto, wycinać szklanką krążki, nakładać nadzienie i formować pierożki, zwilżając brzegi wodą. Posmarować ciasteczka pozostałym białkiem, ułożyć na blasze i piec w uprzednio nagrzanym piekarniku, aż się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak