Kruche ciastka z dżemem

Kruche ciastka z dżemem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • cukier

    100 gram
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • masło

    120 gram
  • dżem truskawkowy

    kilka łyżek
  • cukier puder

    kilka łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wyrobić na gładkie ciasto z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem, cukrem waniliowym, solą i z jajkami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200 C.Rozwałkować ciasto i wycinać kółka szklanką. Jedną połowę odłożyć, a w drugiej połowie kółek wyciąć na środku mniejsze kółka np. kieliszkiem. Ułożyć wszystkie kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 min. na złoty kolor. Kółka bez dziurek posmarować dżemem, natomiast z dziurkami posypać cukrem pudrem i ułożyć na kółkach posmarowanych dżemem. Odstawić, aby ciastka ostygły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat