Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciastka z dżemem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 gram
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
cukier 100 gram
cukier waniliowy 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masło 120 gram
dżem truskawkowy kilka łyżek
cukier puder kilka łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciastka z dżemem

Mąkę wyrobić na gładkie ciasto z proszkiem do pieczenia, cukrem, masłem, cukrem waniliowym, solą i z jajkami. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200 C.Rozwałkować ciasto i wycinać kółka szklanką. Jedną połowę odłożyć, a w drugiej połowie kółek wyciąć na środku mniejsze kółka np. kieliszkiem. Ułożyć wszystkie kółka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 min. na złoty kolor. Kółka bez dziurek posmarować dżemem, natomiast z dziurkami posypać cukrem pudrem i ułożyć na kółkach posmarowanych dżemem. Odstawić, aby ciastka ostygły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak