Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciastka z bitą śmietaną i owocami moczonymi w rumie.
2. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone na kawałki masło i cukier - wszystko to na stolnicy najlepiej.
3. W środku powyższej mieszanki robimy dziurę, do której dodajemy jajko i mleko. Siekamy nożem do czasu, aż składniki połączą się - ale tylko tak mniej więcej :P
4. Dokładnie wyrabiamy i zagniatamy ciasto już rękoma.
5. Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm(czyli dość grube zostawiamy). Wycinamy kółeczka - wielkości jakiej kto sobie życzy :) Smarujemy krążki mlekiem.
6. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 200 stopni ok. 10-13 minut - aż do momentu uzyskania złotego koloru.
7. Ciastka studzimy. Przekrawamy w poprzek na pół.
8. Śmietanę lekko ubijamy, dodając cukier puder.
9. Na dolną część ciastka kładziemy owoce, przykrywamy je bitą śmietaną i znów układamy owoce. Przykrywamy drugą częścią ciastka.