Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciastka w kratkę
Po tym czasie stolnice oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Za pomocą okrągłego noża do pizzy lub zwykłego wycinamy paski o szer. 2 cm. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Paski z jednej części ciasta układamy jeden obok drugiego. Co drugi pasek zawijamy na wierzch do połowy. Bierzemy jeden pasek z drugiej części ciasta i nakładamy w poprzek, pod zawinięte paski z pierwszej części. Na tak ułożone ciasto nakładamy zawinięte paski tworząc kratkę. Postępujemy dokładnie tak samo do wyczerpania pasków. Jeśli chcecie dokładnie zobaczyć jak powinno wyglądać tworzenie kratki kliknijcie TUTAJ. Tak wykonane ciasto wkładamy na 15 min. do lodówki, następnie filiżanką lub szklanką ( u mnie o śr. 8 cm ) wycinamy kółka. Smarujemy roztopionym masłem i posypujemy obficie cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w temp. 180 C przez 15-18 min. Smacznego. www.ilovebake.pl