Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciastka "półksiężyce" z jabłkiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
masło 200 g
cukier puder 0,5 szkl
cukier wanilinowy 1 opakowanie
żółtko jajek 3
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana 18 proc 2 łyżki
sól szczypta
jabłka 2-3 sztuki
cukier puder do posypania

Porada

Jeśli chcemy aby nasze ciastka były bardziej aromatyczne, kawałki jabłka przed pieczeniem można posypać niewielką ilością cynamonu, kardamonu lub cukru brązowego. Przepis znalazłam na kuchniaprzepisy.blox i nieznacznie zmieniłam do własnych potrzeb.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciastka "półksiężyce" z jabłkiem

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Następnie do przesianej mąki dodajemy masło i cukier. Przekładamy zawartość na stolnice i wszystko siekamy nożem, następnie dodając żółtka i śmietanę. Ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce na 30-60 minut.

Po upływie danego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je dość cienko na grubość około 2-3 mm podsypując mąką. Z ciasta wycinamy szklanka (lub foremką) kółka.

Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub mata silikonową. Na każdy krążek kładziemy grubszy plasterek jabłka i składamy na pół (nie zlepiamy ciasta).
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni Celsjusza i pieczemy około 20 minut lub do momentu uzyskania przez ciastka złotego koloru . Po upieczeniu nasze półksiężyce można posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak