Kruche ciastka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kwaśna gęsta śmietana 18%

    2 łyżki
  • żółtko jaja

    1 szt
  • zamrożone masło

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki przesianej na stolnicę z proszkiem do pieczenia,cukru pudru,żółtka i śmietany wyrabiamy ciasto(powstanie kruszonka),dodajemy utarte na tarce do jarzyn o dużych oczkach,zamrożone masło, wszystko wyrabiamy czubkami palców do chwili aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Owijamy folia i wkładamy na 2-3godziny do lodówki.
Wychłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyciskami foremkami ciastka. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wierz można posmarować rozkłóconym białkiem i posypać posypka.

Pieczemy w temp. 180stopni.
Przez 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 19.05.2012 11:08
rewelacja;)
Juleczka20 30.01.2012 11:40
pyszne
Jaheira11 06.05.2011 22:25
super
ela16 05.04.2011 09:27
do wypróbowania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat