Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciastka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szklanki
cukier puder 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kwaśna gęsta śmietana 18% 2 łyżki
żółtko jajek 1 szt
zamrożone masło 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciastka

Z mąki przesianej na stolnicę z proszkiem do pieczenia,cukru pudru,żółtka i śmietany wyrabiamy ciasto(powstanie kruszonka),dodajemy utarte na tarce do jarzyn o dużych oczkach,zamrożone masło, wszystko wyrabiamy czubkami palców do chwili aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Owijamy folia i wkładamy na 2-3godziny do lodówki.
Wychłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyciskami foremkami ciastka. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wierz można posmarować rozkłóconym białkiem i posypać posypka.

Pieczemy w temp. 180stopni.
Przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 19.05.2012 11:08
rewelacja;)
Juleczka20 30.01.2012 11:40
pyszne
Jaheira11 06.05.2011 22:25
super
ela16 05.04.2011 09:27
do wypróbowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak