Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciastka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
masło 250 g
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
sól
żółtko jajek 4
cukier 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciastka

Mąkę mieszamy z płaską łyżeczką proszku do pieczenia, dodajemy masło, siekamy z mąką, dodajemy żółtka, cukier, 2 łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i formujemy je w kulę. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Rozwałkować je po tym czasie na grubość 6 mm i wycinać ciasteczka foremką w kształcie koła. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

3asia 31.01.2013 15:07
lubię takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak