Kruche ciasteczka ze słonecznikiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    200 gram
  • masło

    100 gram
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • imbir

    szczypta
  • sól

    szczypta
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • słonecznik łuskany

    0,5 szklanki
  • miód

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • jajko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, mieszamy ją z cukrem brązowym. Dodajemy schłodzone twarde masło posiekane, dodajemy jajko, cukier waniliowy, imbir i sól. Zagniatamy ciasto w kuleczkę i odstawiamy je na 30 minut do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta formujemy w dłoniach małe kuleczki, które rozgniatamy. Smarujemy lejącym się miodem ciastka i posypujemy je obficie słonecznikiem uklepując go.
Układamy tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, do momentu aż się zarumienią i zaczną pachnieć.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Izabela77 16.06.2013 14:25
pyszne ciasteczka
Sroczka 15.06.2013 23:43
Przepyszne ciasteczka. Zjadłabym jedno.
Mniam 15.06.2013 23:31
Pewnie są pyszne, bardzo lubię słonecznik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat