Kruche ciasteczka z jabłkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • masło

    500 g
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki

dodatkowo

  • jabłka

    4-5 szt
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło lub margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.

Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. i wycinamy kółeczka. Jabłka obieramy i kroimy w plastry, a następnie w słupki. Na każdym kółeczku kładziemy kawałek jabłka i delikatnie zlepiamy jak pieroga, ale tylko po środku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka pieczemy w 170-180 st. C przez 25-30 min. aż będą przyrumienione od spodu. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Następnie posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat