Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka z dżemem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na ciasteczka

mąka 2 szkl
żółtka jaj 2 szt
masło 200 g
cukier puder 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 opak

Dodatkowo

dżem wiśniowy
cukier puder do posypania ciasteczek

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka z dżemem

Kroki postępowania

1
Wysypać mąkę na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać. Następnie zrobić dołeczek, dodać żółtka jaj, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
Szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do torebki foliowej i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Krok 1 - Kruche ciasteczka z dżemem foto
2
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać foremkami ciasteczka, mniejsze i większe.
Krok 2 - Kruche ciasteczka z dżemem foto
3
Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez ok. 12 minut. Ciastka po upieczeniu ostudzić
Krok 3 - Kruche ciasteczka z dżemem foto
4
Przełożyć dżemem wiśniowym lub marmoladą. Bierzemy większe ciastko, nakładamy na środek trochę dżemu i przykrywamy mniejszym ciastkiem, lekko dociskając.
Krok 4 - Kruche ciasteczka z dżemem foto
5
Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem. Ja robiłam ciastka serduszka i gwiazdki
Krok 5 - Kruche ciasteczka z dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 18.08.2016 11:37
pyszne ciastka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak