Kruche ciasteczka z dżemem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąki pszennej

    12,5 dkg
  • masło

    6 dkg
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • kwaśna śmietana

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • otarta skórka z pomarańczy

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    8 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i zarabiamy razem aż powstanie gładka kula ciasta.Możemy również zagnieść ręcznie (wysypujemy na stolnicę mąkę,proszek do pieczenia,cukier,dodajemy masło i zarabiamy aż nie będzie grudek masła,następnie dodajemy śmietanę,żółtko i skórkę z pomarańczy i wyrabiamy na gładkie ciasto).Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3milimetrów i wycinamy kółka np.literatką,w połowie ciasteczek wycinamy na środku np.gwiazdki.Układamy ciastka na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w piecyku nagrzanym do 180°C do czasu aż się lekko zarumienią.

Po upieczeniu wykładamy ciasteczka na kratkę do wystudzenia.Po wystygnięciu ciasteczek bierzemy ciasteczko bez wykroju na środku i smarujemy je dżemem lub marmoladą i przykrywamy drugim ciasteczkiem z wykrojem na środku.Można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 15.07.2013 09:28
super ciasteczka
Sroczka 14.07.2013 22:14
Przepięknie i smakowicie wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat