Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka truskawkowe

5.0
(74)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka z dodatkiem liofilizowanych truskawek. Ciasteczka są pyszne i bardzo aromatyczne. Mają cudowny truskawkowo-maślany aromat. To idealny deser dla wszystkich małych oraz dużych smakoszy :)

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka pszenna 280 gramów
sproszkowana truskawka liofilizowana 20 gramów
jajko 1 sztuka
masło zimne 150 gramów
cukier puder 100 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól kamienna spożywcza jodowana 1 szczypta

Porada

PRZECHOWYWANIE: Po ostygnięciu przekładamy ciasteczka do metalowej puszki lub słoja. Szczelnie zamknięte można przechowywać do 4 tygodni.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka truskawkowe

Kruche ciasteczka to doskonały pomysł na słodkość na każdą okazję. 

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak upiec kruche ciastka
  • ile piec ciastka kruche
  • jak przechowywać kruche ciastka

PRZYGOTOWANIE

1
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pyłek truskawkowy, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do suchych składników dodajemy zimne jajko oraz pokrojone na kawałki masło i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Krok 1 - Kruche ciasteczka truskawkowe foto
2
Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na placek o grubości około 4 mm. Ciasto podczas wałkowania podsypujemy mąką, aby nie przykleiło się do stolnicy. Z ciasta wycinamy dowolne kształty za pomocą foremki (użyłam tej w kształcie serduszka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 2 - Kruche ciasteczka truskawkowe foto
3

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy około 9-10 minut do delikatnego zarumienienia. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 3 - Kruche ciasteczka truskawkowe foto

Ciasteczka możemy dowolnie udekorować np. lukrem, czekoladą lub cukrowymi pisakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak