Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Około 48 pojedynczych, 24 już złożonych sztuk o średnicy 6 cm

  • masło lub margaryna

    200 gram
  • mąka orkiszowa

    200 gram
  • cukier trzcinowy

    100 gram
  • płatki owsiane

    70 gram
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • skórka z cytryny

    1,5 łyżki

Dodatkowo

  • dżem

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane) foto
Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy.
Krok 2 - Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane) foto
Masło/margarynę połączyć z mąką orkiszową i następnie dodać resztę składników.
Całość wyrobić na gładką masę i schłodzić w lodówce - minimum 2 godziny.
Krok 3 - Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane) foto
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne (jednakowe) kształty.
Krok 4 - Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane) foto
Ciasteczka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 15-20 minut w 180 stopniach (*).
(Ciastka powinny być delikatnie zarumienione.)
(*) Wg oryginalnego przepisu ciastka należy piec 7 minut w 160 stopniach.
Moim zdaniem to zdecydowanie za krótko.
Krok 5 - Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane) foto
Następnie połowę ostudzonych ciastek posmarować dżemem i przykryć pozostałymi łakociami.
Złożone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.
Diana Rusiłowicz
Ciasteczka są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie komponują się z ulubionym dżemem, dzięki czemu są słodsze. Przepis jest recepturą św. Hildegardy z Bingen, znanej mniszki, która była zwolenniczką orkiszu oraz zdrowej diety.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 23:03
Pyszne ciastka.
Diana Rusiłowicz 18.01.2017 00:53
Dziękuję :)
Ada-Gaba 17.01.2017 18:10
znakomite ciasteczka,palce lizać :)
Diana Rusiłowicz 17.01.2017 00:35
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 17.01.2017 00:34
Fakt i dziękuję :)
Janina 16.01.2017 16:30
Super smaczne ciasteczka;))
Marcepanowy kącik 16.01.2017 15:04
Ciasteczka są bardzo apetyczne :)
pestka 16.01.2017 13:15
pyszne ciasteczka
RenataZ-et 16.01.2017 13:12
uwielbiam takie ciasteczka
Edith85 16.01.2017 12:45
Pyszne ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat