Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Około 48 pojedynczych, 24 już złożonych sztuk o średnicy 6 cm

masło lub margaryna 200 gram
mąka orkiszowa 200 gram
cukier trzcinowy 100 gram
płatki owsiane 70 gram
żółtko jajek 2 sztuki
skórka z cytryny 1,5 łyżki

Dodatkowo

dżem
cukier puder

Porada

Ciasteczka są pyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Idealnie komponują się z ulubionym dżemem, dzięki czemu są słodsze. Przepis jest recepturą św. Hildegardy z Bingen, znanej mniszki, która była zwolenniczką orkiszu oraz zdrowej diety.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane)

Kroki postępowania

1
Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy.
Krok 1 - Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane) foto
2
Masło/margarynę połączyć z mąką orkiszową i następnie dodać resztę składników.
Całość wyrobić na gładką masę i schłodzić w lodówce - minimum 2 godziny.
Krok 2 - Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane) foto
3
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne (jednakowe) kształty.
Krok 3 - Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane) foto
4
Ciasteczka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 15-20 minut w 180 stopniach (*).
(Ciastka powinny być delikatnie zarumienione.)
(*) Wg oryginalnego przepisu ciastka należy piec 7 minut w 160 stopniach.
Moim zdaniem to zdecydowanie za krótko.
Krok 4 - Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane) foto
5
Następnie połowę ostudzonych ciastek posmarować dżemem i przykryć pozostałymi łakociami.
Złożone ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.
Krok 5 - Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:03
Pyszne ciastka.
Diana Rusiłowicz 18.01.2017 00:53
Dziękuję :)
Ada-Gaba 17.01.2017 18:10
znakomite ciasteczka,palce lizać :)
Diana Rusiłowicz 17.01.2017 00:35
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 17.01.2017 00:34
Fakt i dziękuję :)
Janina 16.01.2017 16:30
Super smaczne ciasteczka;))
Marcepanowy kącik 16.01.2017 15:04
Ciasteczka są bardzo apetyczne :)
pestka 16.01.2017 13:15
pyszne ciasteczka
RenataZ-et 16.01.2017 13:12
uwielbiam takie ciasteczka
Edith85 16.01.2017 12:45
Pyszne ciasteczka
dodi 16.01.2017 12:09
mniam, mniam pyszniutkie
jan_mag 16.01.2017 11:30
Super do schrupania
mysza75 16.01.2017 10:06
pyszne ciacha do pochrupania
Edita 16.01.2017 09:43
fajny przepis
Ola1984 16.01.2017 08:29
Hildegarda miała świetne przepisy :) Fajne ciacha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak