Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka "polskie"

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 30 dkg
masło lub margaryna 20 dkg
cukier puder 10 dkg
żółtko jajek 1 ugotowane
śmietana 18 proc 2 łyżki
sezam czarny do posypania (opcjonalnie)
białko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka "polskie"

Żółtko oddzielić od białka, żółtko razem z cedzakiem włożyć do rondelka z wrzącą wodą. Trzymać około 15 minut w temperaturze 80 C.
Do przesianej mąki dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtka, przesiany cukier, śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Następnie wałkować ciasto na grubość 0,5-1 cm i wykrawać ulubione wzorki.
Ciastka posmarować roztrzepanym białkiem z odrobiną cukru, można posypać czarnym sezamem. Wstawić do silnie nagrzanego piekarnika ma 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 21.12.2016 12:37
Akurat na święta klasyczne ciasteczka.
Ela15 10.11.2016 16:57
bardzo fajne
Konczi 02.11.2016 15:42
Najlepsze ciasteczka :) bo nasze :)
Urszula Świeca 02.11.2016 12:45
Smaczne ciasteczka.))
Habibi 02.11.2016 10:11
wspaniałe ciasteczka :)
Madzai 02.11.2016 09:34
Jakie ładne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak