Kruche ciasteczka "polskie"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka krupczatka

    30 dkg
  • masło lub margaryna

    20 dkg
  • cukier puder

    10 dkg
  • żółtko jajek

    1 ugotowane
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • sezam czarny

    do posypania (opcjonalnie)
  • białko do smarowania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żółtko oddzielić od białka, żółtko razem z cedzakiem włożyć do rondelka z wrzącą wodą. Trzymać około 15 minut w temperaturze 80 C.
Do przesianej mąki dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtka, przesiany cukier, śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Następnie wałkować ciasto na grubość 0,5-1 cm i wykrawać ulubione wzorki.
Ciastka posmarować roztrzepanym białkiem z odrobiną cukru, można posypać czarnym sezamem. Wstawić do silnie nagrzanego piekarnika ma 15-20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paniusiaewa 21.12.2016 12:37
Akurat na święta klasyczne ciasteczka.
Ela15 10.11.2016 16:57
bardzo fajne
Konczi 02.11.2016 15:42
Najlepsze ciasteczka :) bo nasze :)
Urszula Świeca 02.11.2016 12:45
Smaczne ciasteczka.))
Habibi 02.11.2016 10:11
wspaniałe ciasteczka :)
Madzai 02.11.2016 09:34
Jakie ładne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat