Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka piernikowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
cukier puder 1/4 szkl
jajko 1 szt
miód 2 łyżki
mąka 2 i 2/3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
kakao 1 łyżczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
mąka pszenna do podsypania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka piernikowe

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewamy wszystkie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy zimne masło lekko posiekane, miód i jajko. Zagniatamy w miarę szybko ciasto, by było elastyczne i gładkie. Owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na ok 0,5 - 1 godzinę.
Krok 1 - Kruche ciasteczka piernikowe foto
2
Po wyjęciu z zamrażarki odkrawamy kawałki ciasta, podsypując mąką rozwałkowujemy i wycinamy niezbyt duże ciasteczka za pomocą foremek. Układamy w odstępach na blaszce.
Krok 2 - Kruche ciasteczka piernikowe foto
3
Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni i wkładamy blaszki z ułożonymi ciasteczkami. W zależności od ich wielkości, pieczemy ok 5 minut, aż ładnie się zarumienią. Delikatnie ściągamy z blaszki. Po ostudzeniu można udekorować.
Krok 3 - Kruche ciasteczka piernikowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 28.12.2015 18:50
dobre ciacha
Babeczka35 28.12.2015 18:46
Super ciasteczka.
2milutka 28.12.2015 16:14
fajne ciasteczka
Zdzisław 28.12.2015 15:32
lubię takie ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak