Kruche ciasteczka ,,paluchy wiedźmy''

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • cukier puder

    pół szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • masło lub margaryna

    10 dag
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • biała czekolada

    4 kostki

Dodatkowo

  • biała czekolada

    4 kostki
  • barwnik spożywczy czerwony

  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
  • migdały

    kilka sztuk
  • orzeszki ziemne

    kilka sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy.Do mąki dajemy cukier puder,cukier waniliowy,jajka,proszek do pieczenia,masło lub margarynę oraz stopioną czekoladę,następnie zagniatamy ciasto.
2.Na posypanej mąką stolnicy formujemy z ciasta paluchy ,na końcówkę palucha układamy migdał lub orzech,lekko wciskając do ciasta.
3.Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone studzimy.
4.Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej,dodajemy czerwony barwnik i dokładnie mieszamy.Następnie dekorujemy polewą ciasteczka.
5. Ciasteczka odstawiamy do zastygnięcia polewy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 18.10.2015 08:19
Dziękuję:)
msmariusz 17.10.2015 19:59
podane przepięknie
Babeczka35 17.10.2015 14:25
Dziękuję:)
Czarnula666 17.10.2015 12:43
Fajne paluchy :-)
Babeczka35 17.10.2015 07:24
Dziękuję:)
gusia1000 16.10.2015 22:13
Piękne i smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat