Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem
1. Mąkę, cukier puder i masło lub margarynę przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy ciasteczka, w połowie robimy dziurki. Gotowe układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
3. Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, pilnujemy, ponieważ szybko się przypalają. Upieczone dokładnie studzimy.
4. Ciasteczka przekładamy dżemem jedno całe i jedno z dziurką. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
5. Smacznego życzę.