Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem

5.0
(45)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Niby proste ciasteczka, ale jakie pyszne. Polecam upiec na podwieczorek, z truskawkowym dżemem są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Dzięki samym żółtkom w cieście są tak kruche, że wprost rozpływają się w ustach. Dodam, że ciasteczka ładnie się prezentują na talerzu. Upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam!

Składniki:

Ciasto:

mąka tortowa 2 szklanki
masło lub margaryna 20 dag
cukier puder 0,5 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia ciastek
dżem truskawkowy 280 gramów

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka na żółtkach z dżemem

1. Mąkę, cukier puder i masło lub margarynę przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut.

2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy ciasteczka, w połowie robimy dziurki. Gotowe układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

3. Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, pilnujemy, ponieważ szybko się przypalają. Upieczone dokładnie studzimy.

4. Ciasteczka przekładamy dżemem jedno całe i jedno z dziurką. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

5. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.06.2018 10:10
Super ciastka.
Jagódka17
Jagódka17 14.01.2018 15:41
wyglądają cudownie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak